Δερματικές Μικροεπεμβάσεις
Καλοήθεις όγκοι
- Θηλώματα
- Λιπώματα
- Σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση
- Ινοεπιθηλιακοί πολύποδες
Κακοήθεις όγκοι
- Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
- Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
- Μελάνωμα
Επιθηλιακές κύστεις
- Επιδερμικές κύστεις
- Σμηγματογόνες κύστεις
- Δερμοειδείς κύστεις
Μελαγχρωματικοί σπίλοι
Η αφαίρεση όλων αυτών γίνεται στο ιατρείο μετά τη χορήγηση τοπικής ανασθησίας.
Θηλώματα
Σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση
Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα τριχωτού κεφαλής
Αυτή η μορφή καρκίνου συναντάται στα ακανθο-κύτταρα από τα οποία αποτελείται το μεγαλύτερο μέρος της επιφανειακής στοιβάδας του δέρματος (η επιδερμίδα). Τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα δύνανται να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος συμπεριλαμβανομένου των βλεννογόνων του στόματος και των γεννητικών οργάνων.
Βέβαια παρατηρείται πιο συχνά σε σημεία τα οποία εκτίθενται στον ήλιο όπως π.χ. στο πτερύγιο του αυτιού, το κάτω χείλος, το πρόσωπο, το φαλακρό τμήμα ενός κρανίου, στο λαιμό, τα χέρια, τους βραχίονες καθώς επίσης και στα πόδια. Συχνά το δέρμα στα σημεία αυτά φαίνεται οπτικά σαν να έχει προκληθεί βλάβη από τον ήλιο, εμφανίζει ρυτίδες, αλλαγές στο χρώμα καθώς επίσης και απώλεια της ελαστικότητας.
Σμηγματογονοι κύστεις τριχωτού κεφαλής
Οι σμηγματογόνες κύστεις αποτελούν υποδόριες (κάτω από το δέρμα και μέσα στο υποδόριο λίπος) κύστεις οι οποίες προέρχονται από απόφραξη-εκφύλιση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος.
Συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές όπως το τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, η ράχη αλλά και στις μασχαλιαίες και βουβωνικές πτυχές και σπανιότερα στο υπόλοιπο σώμα.
Μερικές φορές πιέζουν τα τοιχώματα ειδικά στο κρανίο και πονούν, αλλά πολλές φορές παρουσιάζουν φλεγμονή είτε από ρήξη είτε απο αποικισμό με μικρόβια (συνήθως επιδερμικό σταφυλόκοκκο).