Κύστη Κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια συνήθης πάθηση που μπορεί να προσβάλλει και τα δύο φύλα αλλά είναι συχνότερη στους άνδρες. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή του δέρματος στην αύλακα μεταξύ των γλουτών (μεσογλουτιαία σχισμή) κοντά στον κόκκυγα. Κατά κανόνα, οφείλεται σε απόφραξη τριχοθυλακίου ή σε παγίδευση ελεύθερης τρίχας στην περιοχή, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό κύστης. Η κύστη κόκκυγος εκδηλώνεται πιο συχνά σε άτομα που κάθονται για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.

Αιτιολογία

Η αιτιολογία είναι άγνωστη, εκτιμάται όμως ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων γυρνάνε οι τρίχες προς τα μέσα, λόγω της πολύωρης καθιστικής ζωής. Έτσι όπως οι τρίχες γυρνούν προς τα μέσα, ο οργανισμός τις θεωρεί ξένο σώμα και τις περιχαρακώνει, δημιουργώντας έτσι μια κοιλότητα γύρω από τις τρίχες, τη λεγόμενη κύστη κόκκυγος.

Συμπτώματα

Η κύστη κόκκυγος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • δυσφορία ή πόνο στη βάση της σπονδυλικής στήλης, ιδίως όταν κάθεστε
  • οίδημα ή εκροή πύου από το δέρμα της περιοχής, με συνέπεια τη δημιουργία χρόνιων μη φυσιολογικών πόρων που ονομάζονται συρίγγια, από τους οποίους κατά διαστήματα αποβάλλεται πύον ή αίμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις σχηματίζεται απόστημα, το οποίο αποτελεί δυνητικά επείγουσα κατάσταση που απαιτεί διάνοιξη και παροχέτευση. Αν η κύστη κόκκυγος παραμείνει χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα γίνονται χρόνια και η βλάβη παραμένει.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται μετά από επισκόπηση της περιοχής απο τον χειρουργό.

Θεραπεία

Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος είναι χειρουργικώς. Η ασφαλέστερη μέθοδος και αυτή με τη μικρότερη πιθανότητα υποτροπής είναι η ανοιχτή μέθοδος, κατά την οποία αφαιρείται εξ΄ολοκλήρου η κύστη καθώς και ο γύρω ινολιπώδης ιστός. Η τραυματική επιφάνεια αφήνεται ανοιχτή και επουλώνεται σιγά σιγά κατά δεύτερο σκοπό, ενώ ο ασθενής μπορεί παράλληλα χωρίς κανένα πρόβλημα να πράττει τις καθημερινές του εργασίες πέρα από έντονη άσκηση.

Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται στο ιατρείο με τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας, η επέμβαση διαρκεί από μισή μέχρι μία ώρα ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και ο ασθενής μπορεί να πάει κανονικά περιπατητικός στο σπίτι του μετά το πέρας της επέμβασης. Για κάποιο διάστημα θα χρειαστεί ο ασθενής να επισκέπτεται τον χειρουργό, ώστε να γίνονται σωστά οι αλλαγές των γαζών στην περιοχή, ενώ μετά από κάποιο σημείο ο ασθενής θα μπορεί να κάνει μόνος του τις αλλαγές στο σπίτι του με τη βοήθεια κάποιου προσώπου.

Κλείστε ραντεβού & θα αντιμετωπίσουμε μαζί το πρόβλημα της υγείας σας